Kylie Minogue

Kylie Minogue

Kylie Minogue 2009. godine

Kylie Minogue 2009. godine
Ime u rodnom listuKylie Ann Minogue
Rođen/a28. svibnja 1968.
Žanr/oviPop, dance-pop, Europop, Hi-NRG, Eurodance, R&B
Zanimanjepjevačica, tekstopisac, glumica, modna dizajnerica
Djelatno razdoblje1987. - danas (pjevačica)
1979. - danas (glumica)
Producentska kućaFlag of Australia.svg Mushroom, 1987. - danas
Flag of the United States.svg Geffen, 1988. - 1989.
Flag of the United Kingdom.svg PWL, 1987. - 1992.
Flag of the United Kingdom.svg Deconstruction, 1993. - 1998.
Flag of the United Kingdom.svg Parlophone, 1999. - danas
Flag of Europe.svg EMI, 1999. - danas
Flag of the United States.svg Capitol, 2002. - danas
Internetska stranicaKylie.com
Nagrade
Dobitnica diskografske nagrade Porin
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Kylie Ann Minogue (Melbourne, 28. svibnja 1968. g.), australska pop/dance pjevačica i glumica.

U Velikoj Britaniji je sa svojih 29 top 10 singlova najuspješnija pjevačica poslije Madonne, a diljem svijeta prodala je do sada 40 milijuna singlova i 25 milijuna albuma.

Životopis

Djetinjstvo i početak karijere

Kylie Ann Minogue rođena je kao najstarije dijete od majke Carol (bivša manekenka) i oca Rona (računovođa). Kylien brat Brendan (r. 1970. g.) je danas snimatelj na australskoj televiziji, a sestra Danielle popularnija kao Dannii (r. 1971. g.) je također pjevačica i glumica.

Kylie i njezina sestra su već kao djeca nastupale u australskim televizijskim serijama. Prvu ulogu je ostvarila s 11 godina u televizijskoj seriji The Sullivans, a kasnije u serijama Skyways i The Henderson Kids. Slavu je stekla glumeći djevojku iz susjedstva u sapunici Neighbours. U paru s Jasonom Donovanom, svojim dečkom u seriji i stvarnom životu, serija je postala iznimno popularna u Australiji i Velikoj Britaniji. Minogue je u to doba osvojila ukupno šest nagrada Logie (australska televizijska nagrada), od toga i "Gold Logie" 1988. g. za najdražu osobu na australskoj televiziji.

Kada je 1987. g. s ekipom iz serije nastupala na dobrotvornoj priredbi u Melbournu, otpjevala je hit Little Eve (iz 1960.-ih godina) The Loco-Motioni toliko se svidjela okupljenima da je potpisala ugovor s Mushroom Records i izdala hit singl, koji je postao i najprodavaniji singl desetljeća.

Međunarodni uspjeh

Zahvaljujući velikom uspjehu u Australiji, tada devetnaestogodišnja Kylie odlazi u Englesku i s najuspješnijim producentskim glazbenim timom osamdesetih godina Stockom, Aitkenom i Watermanom (SAW) i njihovom vlastitom diskografskom kućom PWL (Pete Waterman Ltd.) potpisuje ugovor i kao prvi hit izlazi I Should Be So Lucky i još jednom obrađena The Loco-Motion. Također i njezin prvi album "Kylie", postao je vrlo uspješan i zabilježio svjetsku prodaju u više od 7 milijuna primjeraka, a u Engleskoj je bio najprodavaniji album 1988. godine.

Nakon toga uslijedili su nastupi u Japanu, gdje je sa svojom turnejom Disco In Dreams nastupala na najvećim pozornicama, a singl Turn It Into Love održao se cijelih deset tjedna na broju 1 hit liste. Kako je napredovala u glazbenoj karijeri iste godine napušta TV seriju Neighbours, a sa svojim nekadašnjim kolegom Jasonom Donovanom snima duet Especially For You koji također postaje svjetski hit. Ubrzo izlazi i drugi album "Enjoy Yourself" (1989. g.) s hitom Hand On Your Heart , međutim ostale pjesme nisu bile tako uspješne.

Tada je dobila i prvu ulogu u filmu "The Delinquents", koji je polučio komercijalni uspjeh i bio popraćen njezinom obradom pjesme Tears On My Pillow .

Promjena imidža

Kylie Minogue na Filmskom festivalu u Cannesu 2008. godine

S izlaskom njezinog trećeg albuma "Rhythm Of Love" (1990. g.) mijenja imidž i od djevojčice postaje sofisticirana žena. Počinje isticati erotsku stranu i sve česće iznenađuje javnost svojim sve otvorenijim nastupima. Ne preuzima u svoje ruke samo brigu o izgledu već i pisanje dijela pjesama. Nakon prekida s Jasonom Donovanom započinje vezu s pjevačem australske rock grupe INXS Michaelom Hutchenceom, koji je sam volio govoriti da mu je omiljeni hobi "kvarenje Kylie".

Singlovi s albuma su se prilično dobro prodavali i postali popularni u noćnim klubovima i među starijom publikom, na koju je pjevačica i računala. Godine 1991. izdaje četvrti album "Let´s Get to It" i nakon uredno odrađenog ugovora 1992. g prekida ugovor s producentskom kućom SAW.

Kreativne godine

Kylie Minogue je u slijedećem razdoblju odlučila promijeniti i glazbeni stil pa je potpisala ugovor s izdavačem Deconstructions kojima 1994. g. izdaje singl Confide In Me i ostvaruje suradnju s glazbenicima poput Pet Shop Boysa i M People. Album je bio vrlo uspješan u Australiji i Velikoj Britaniji, ali zato singlovi koji uslijedili nakon toga nisu postigli veće rezultate. Ovo razdoblje Kylie je kasnije opisala kao razdoblje umjetničkog, a ne komercijalnog razvoja. Godine 1995. neobičnom suradnjom snima odličan duet s Nickom Caveom, pjesmu Where The Wild Roses Grow, koja se mogla okarakterizirati kao njezin najveći uspjeh devedesetih.

Dugo pripremani album "Impossible Princess" izlazi 1997. g. u vrlo nezgodno vrijeme podudarajući se sa smrću princeze Diane, zbog čega je na europskom tržištu bio preimenovan u "Kylie Minogue ". Pjesme su ipak bile premračne za većinu njezinih obožavatelja, pa veći uspjesi izostaju.

Povratak

Pod ugovorom s kućom Parlophone/EMI od 1999. g. u Europi Kylie izdaje album "Light Years" s kojim se počela vraćati svojim pop korijenima. Godina 2000. za nju je bila komercijalni comeback. Pojavom singla Spinning Around osvojila je ponovno vrhove top ljestvica, a videospot u kojem pjevačica na svojoj lijepoj stražnjici ima zlatne hlačice postao je apsolutni hit.

Svjetsku je pažnju ponovno skrenula na sebe nastupajući na završnoj proslavi Ljetnih Olimpijskih igara 2000. u Sydneyu izvodeći svoju On A Night Like This i pjesmu Dancing Queen od grupe ABBA. Album "Light Years" je bio bogat utjecajem disco glazbe 1970.ih godina, na njemu je surađivao i Robbie Williams, a snimili su i duete Kids i Please Stay . Godine 2001. kao "Green Fairy" je imala cameo ulogu u uspješnom mjuziklu Moulin Rouge!. Ta uloga joj je iste godine donijela nominaciju MTV Movie Awards za Best Cameo Performace. Slijedeći hit je bio Can´t Get You Of My Head s njezinog osmog studijskog albuma, koji se prodao u 7 milijuna primjeraka. S albumom "Fever" (2001). g. učvrstila je svoj status, ali opet album "Body Language" nije imao isti uspjeh. Suradnja s ostalim glazbenicima uvijek joj se isplatila pa joj je tako i pjesma I Belive In You koju je snimila sa Scissor Sisters ponovno donijela nominaciju za Grammyja.

Retrospektiva i Kylie efekt

Datoteka:KylieShowgirl.jpg
Kylie Minogue, Showgirl (2005. g.)

S izložbom Kylie: An Exhibiton ponudila je retrospektivu sasvim druge vrste. Izložba je 2005. g. bila postavljana po cijeloj Australiji na kojoj su se mogli vidjeti kostimi koje je Kylie nosila u svojoj karijeri dugoj gotovo dvadeset godina i zahvaljujući kojima je postala ikona stila. Samo u Melbournu je od siječnja do travnja izložbu vidjelo 300.000 posjetitelja. Turneja Showgirl - The Greatest Hits koja je započela u proljeće 2005. g. bila je planirana kao njezina najveća turneja do sada i nakon odrađenih termina u Europi iznenada je prekinuta.

Razlog je bio objavljen 17. svibnja i to na naslovnicama dnevnih novina. Obiteljski liječnik je pronašao kvržicu za koju se potvrdilo da je zloćudni tumor. Nakon objave vijesti čak 40% više žena se prijavilo za mamografiju u prva dva tjedna od objave dijagnoze. Tako je nastao izraz "Kylie učinak", a u stučnom časopisu Medical Journal of Australia objavljeno je i istraživanje "Utjecaj vijesti o bolestima slavnih na screening za rak dojke: Dijagnoza raka dojke Kylie Minogue". Tisuće obožavatelja su nakon toga dali priloge za istraživanje i liječenje raka dojke ili kupili ružičaste vrpce. Kylie je 20. svibnja operirana u Australiji, a u Parizu se podvrgnula šestomjesečnoj kemoterapiji. Krajem rujna pjevačica je otišla na kratki odmor s francuskim glumcem Olivierom Martinezom, s kojim je bila neko vrijeme u vezi i planirala vjenčanje nakon Kylienog oporavka.

Za Božić 2005. g. izašla je Over the Rainbow, Kyliena prva pjesma koja je bila dostupna samo kao digitalni download. Radi se o verziji uživo evergreena koji je postao poznat u izvedbi Judy Garland iz filma Čarobnjak iz Oza, a kojeg je Kylie Minogue izvodila na njezinoj Showgirl turneji.

U siječnju 2006. g. objavljeno je da je liječenje bilo uspješno, ali se terapija i dalje nastavlja.

Nastavak karijere od 2006. godine do danas

U rujnu 2006. g. Kylie je objavila dječju knjigu s naslovom The Showgirl Princess. Isto tako planirano je bilo da se koncertna turneja kroz Australiju, koja je otkazana zbog njezine bolesti održi krajem godine, a Kylie pripremala i vježbala za svoje skorašnje nastupe. Prvi koncert bio je najavljen u njezinom rodnom gradu Melbourneu za studeni u Rod Laver Areni.

Početkom 2007. izdan je dvostruki CD Showgirl Homecoming Live.

U veljači 2007. godine, Olivier Martinez i Kylie Minogue objavili su prekid svoje veze.

U studenom 2007. izdaje album X koji je prema navodima britanskih novina The Times prodan u milijun primjeraka i trenutačno je hit u Europi i Australiji. S njega su objavljeni hit singlovi 2 Hearts, In My Arms, All I See i Wow.

Diskografija

Albumi

  • 1988. g. Kylie
  • 1989. g. Enjoy Yourself
  • 1990. g. Rhythm Of Love
  • 1991. g. Let's Get To It
  • 1992. g. Greatest Hits
  • 1994. g. Kylie Minogue
  • 1998. g. Impossible Princess'(Kylie Minogue)
  • 1998. g. Intimate & Live
  • 2000. g. Light Years
  • 2001. g. Fever
  • 2003. g. Body Language
  • 2004. g. Ultimate Kylie
  • 2007. g. Showgirl Homecoming Live
  • 2007. g. X

DVD

  • 2001. g. On A Night Like This - Live In Sydney
  • 2002. g. Fever 2002 - Live In Manchester
  • 2002. g. Intimate & Live
  • 2004. g. Body Language Live - Album Launch At The London Apollo
  • 2004. g. Ultimate Kylie
  • 2005. g. Showgirl - The Greatest Hits Tour
  • 2007. g. White Diamond/Showgirl Homecoming Live
  • 2008. g. Kylie X Tour Live

Singlovi

  • 1987. g. I Should Be So Lucky
  • 1988. g. Got To Be Certain
  • 1988. g. The Loco-Motion
  • 1988. g. Je Ne Sais Pas Pourquoi
  • 1988. g. Turn It Into Love
  • 1988. g. It's No Secret
  • 1988. g. Especially For You
  • 1989. g. Hand On Your Heart
  • 1989. g. Wouldn't Change A Thing
  • 1989. g. Never Too Late
  • 1990. g. Tears On My Pillow
  • 1990. g. Better The Devil You Know
  • 1990. g. Step Back In Time
  • 1990. g. What Do I Have To Do
  • 1991. g. Shocked
  • 1991. g. Word Is Out
  • 1991. g. If You Were With Me Now
  • 1992. g. Give Me Just A Little More Time
  • 1992. g. Finer Feelings
  • 1992. g. What Kind Of Fool
  • 1992. g. Celebration
  • 1994. g. Confide In Me
  • 1994. g. Put Yourself In My Place
  • 1995. g. Where Is The Feeling?
  • 1995. g. Where The Wild Roses Grow
  • 1997. g. Some Kind Of Bliss
  • 1997. g. Did It Again
  • 1998. g. Breathe
  • 1998. g. Cowboy Style
  • 1998. g. GBI: German Bold Italic
  • 2000. g. Spinning Around
  • 2000. g. On a Night Like This
  • 2000. g. Kids
  • 2000. g. Please Stay
  • 2001. g. Your Disco Needs You
  • 2001. g. Butterfly
  • 2001. g. Can't Get You Out of My Head
  • 2002. g. In Your Eyes
  • 2002. g. Love at First Sight
  • 2001. g. Fever
  • 2002. g. Come into My World
  • 2003. g. Slow
  • 2004. g. Secret (Take You Home)
  • 2004. g. Red Blooded Woman
  • 2004. g. Chocolate
  • 2004. g. I Believe in You
  • 2005. g. Giving You
  • 2005. g. Sometime Samurai
  • 2007. g. 2 Hearts
  • 2008. g. Wow
  • 2008. g. In My Arms
  • 2008. g. All I See
  • 2008. g. The One
  • 2009. g. Chiggy Wiggy
  • 2010. g. All the Lovers
  • 2010. g. Get Outta My Way

Filmografija

Televizija

  • 1980. g. Skyways (mini serija) kao Carla
  • 1980. g. The Sullivans (TV serija) kao Robin
  • 1985. g. The Zoo Family (TV serija) kao Yvonne (epizodna uloga)
  • 1985. g. The Hernderson Kids (TV serija) kao Charlotte "Char" Kernow
  • 1986. g. Piano / Fame and Misfortune (mini serija) kao Samantha Collins
  • 1986.-1988. g. Neighbours (TV serija) kao Charlene Mitchell/Robinson
  • 1994. g. The Vicar of Dibley (TV serija) kao Kylie Minogue (epizodna uloga)
  • 1997. g. Men Behaving Badly (TV serija) kao Kylie Minogue (epizodna uloga)
  • 2004. g. Kath & Kim (TV serija) kao Eponney Rae (epizodna uloga)
  • 2007. g. Doctor Who, Voyage Of The Damned (SF serija) kao Astrid Peth (epizodna uloga)

Kino

  • 1989. g. The Delinquents (igrani film) kao Lola Lovell - Redatelj: Chris Thomson
  • 1994. g. Street Fighter (akcijski film) kao Cammy - Redatelj: Steven E. de Souza
  • 1995. g. Hayride To Hell (kratki film) kao The Girl - Redatelj: Kimble Rendall
  • 1995. g. Bio-Dome (komedija) kao Dr. Petra von Kant - Redatelj: Jason Bloom
  • 1996. g. Misfit (kratki film) - Redatelj: Taylor Woods
  • 2000. g. Cut (horor film) kao Hilary Jacobs - Redatelj: Kimble Rendall
  • 2000. g. Sample People (igrani film) kao Jess - Redatelj: Clinton Smith
  • 2001. g. Moulin Rouge! (mjuzikl) kao The Green Fairy - Redatelj:Baz Luhrmann
  • 2005. g. The Magic Roundabout (animirani crtani film) kao Florence (glas i naslovna pjesma) - Redatelj: Dave Borthwick, Jean Duval & Frank Passingham
  • 2007. g. White Diamond (dokumenterni film) kao Kylie Minogue - Redatelj: William Baker

Turneje i koncerti

Nakon što je na početku svoje karijere Kylie Minogue više puta od strane kritičara opisivana kao "drugorazredna Madonna", etablirala se s Intimate & Live kao uspješna koncertna umjetnica, koja je stalno prisutna na pozornici i za razliku od nekih drugih pjevačica stvarno pjeva uživo. Engleski glazbeni magazin Q je Kylie uvrstio na listu "50 Bands to See Before You Die". Njezine turneje postajale su sve raskošnije, a na dizajnu scenske garderobe sudjelovali su između ostalih i poznati modni kreatori Dolce & Gabbana, Karl Lagerfeld i John Galliano.

  • 1989. g. Disco In Dreams (Japan)
  • 1990. g. Enjoy Yourself Tour (Europa)
  • 1991. g. Rhythm Of Love Tour (Australija, Jugoistočna Azija, Japan)
  • 1991. g. Let's Get To It Tour (Velika Britanija & Irska)
  • 1998. g. Intimate & Live (Australija, Velika Britanija)
  • 2001. g. On A Night Like This (Europa, Australija)
  • 2002. g. Fever (Europa, Australija)
  • 2003. g. Money Can't Buy (koncert povodom objavljivanja Body Language u Hammersmith Apollo u Londonu)
  • 2005. g. Kylie Showgirl - The Greatest Hits Tour (Europa)
  • 2006/2007. g. Showgirl Homecoming (Australija i Velika Britanija)
  • 2008. g. KylieX2008 (Europa, Južna Amerika, Azija i Oceanija; započela je 6. svibnja u Parizu, bila je najavljena mogućnost održavanja koncerta 24. svibnja u Karlovcu, a posljednji koncert turneje trebao bi biti 19. prosinca 2008. u Melbourneu).
  • 2009. g. For You, For Me Tour (SAD i Kanada, prva američka turneja)

Vanjske poveznice